Nu de putine ori am auzit despre mancatul emotional ca metoda antistres si despre consecintele lui nefaste asupra sanatatii. Si mai ales in conditiile actuale de izolare, aceasta metoda ar putea deveni un obicei foarte greu de gestionat. Mai grav este ca de cele mai multe ori nici macar nu constientizam ca mancam pe fond de stres, de plictiseala sau de suparare. Noi resimtim cumva senzatia de foame si dorinta nestapanita de a ne mai pune ceva in farfurie. Cum sa facem diferenta intre senzatia reala de foame si cea pe fond de stres, cum sa gestionam mai bine situatiile negative, cum sa ne mentinem echilibrul in alimentie, sunt cateva aspecte pe care le voi dezvolta in materialul de astazi.
Lipsa exercitiului fizic – consecinte
Este foarte important sa realizam ce consecinte nefaste are sedentarismul asupra organismului si cat de importanta este o viata activa, din care sa nu lipseasca exercitiile fizice. Si nu vorbim aici doar despre sanatatea fizica, ci si despre cea psihica. Sportul, si nu neaparat cel de performanta, este o cale benefica si eficienta pentru a te elibera de stari emotionale negative. Insa in conditiile actuale, in care ne vedem nevoiti sa stam mai mult in case, a devenit aproape imposibil sa ducem o viata activa. Iar consecintele sedentarismului asupra sanatatii, nu sunt deloc de neglijat:
- Obezitate
Caloriile pe care le consumi fara sa le arzi, se depun in organism sub forma de grasime in exces. Iar obezitatea la randul ei, are o serie intreaga de consecinte nefaste asupra sanatatii.
- Boli ale aparatului cardiovascular
Sedentarismul duce la o circulatie incetinita a sangelui, astfel incat vasele de sange devin mai rigide si se pot bloca. Iar de aici consecinte negative precum ateroscleroza sau chiar stopul cardiac.
- Diabetul zaharat
Sedentarismul poate avea ca efect cresterea cantitatii de glucoza din organism, ceea ce duce la suprasolicitarea functiei pancreasului (care secreta insulina). Iar consecinta poate fi diabetul zaharat.
- Osteoporoza
Pe termen lung, sedentarismul poate avea ca si consecinta negativa scaderea densitatii osoase. Astfel, membrele vor avea dificultati in a sustine structura corpului. Pentru a evita boli precum artrita și osteoporoza, este necesar sa ducem un stil de viata activ.
- Dezechilibre emotionale
Lipsa activitatii fizice, mai ales pentru persoanele care in mod obisnuit sunt active, poate conduce si la dezechilibre emotionale precum stres, anxietate sau chiar depresie. Iar bolile din plan psihic, de multe ori au manifestari pe plan fizic. Sunt boli care pot afecta fizic o persoana si care au la baza situatii stresante (mai ales in cazul persoanelor care sunt foarte emotive). Iar un exemplu in acest sens este psoriazisul, o boala cronica ce poate avea ca factor declansator situatiile de stres, emotiile negative prelungite.
Cum sa iti mentii echilibrul in alimentatie
O dieta echilibrata si diversificata reprezinta o parte foarte importanta a unui stil de viata sanatos. Nu putem spune ca ducem o viata sanatoasa, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare.
Mecanismul mancatului emotional se manisfesta ca un fel cerc vicios: stare emotionala negativa – mananci ca sa “umpli” golul sufletesc sau ca sa alungi starea respectiva – te simti vinovat – acumulezi kilograme in plus – rezultatul este o noua stare emotionala negativa. Apoi acest “ritual” se reia. Asa ca nu ar prinde rau cateva sfaturi care sa te ajute sa iesi din aceasta rutina si sa reusesti sa iti mentii echilibrul in alimentatie:
- Un program alimentar bine organizat
Atunci cand ai un orar alimentar bine stability, este mai usor sa eviti mancatul emotional. Asadar, respecta cele trei mese principale ale zilei: mic dejun, pranz si cina. Iar dintre cele trei, acorda o mare importanta in special micului dejun. Si asta pentru ca felul in care iti incepi ziua, te va influenta in intreaga activitate. Este important deci sa nu “sari” peste acest moment si in nici un caz, cafeaua si cateva fursecuri alaturi nu inseamna un mic dejun sanatos. Ca sugestie, poti incerca o portie de fulgi de ovaz cu iaurt, deoarece ovazul inseamna fibre alimentare, senzatie de satietate si energie pentru o perioada indelungata de timp.
- Inlocuieste “rontaiala” cu un aliment sanatos
Mancatul emotional ne indeamna sa mancam mult mai des decat este necesar. Asa ca atunci cand iti vine sa mai rontai niste chipsuri sau floricele, sau cand ai mai manca o prajitura buna si insiropata, este bine sa ai la indemana o alternativa sanatoasa. Si gustoasa totodata. Deoarece creierul asta vrea: ceva bun. Asa ca ofera-ti ceva bun si sanatos. Cateva alternative benefice ar fi o mana de mieji de nuca sau de fistic, ori o salata din fructele tale referate (eventual cu putin indulcitor natural pentru a-ti satisface pofta de ceva dulce). Iar daca simti cu disperare ca ai mai bea o cafea sau un energizant, iti recomand sa iti prepari un smoothie rapid, delicios si sanatos. Cu siguranta iti va oferi mai multa energie decat cafeaua si in plus, o portie zdravana de vitamine.
- Foloseste indulcitorii naturali
Un alt aspect important consta in a renunta la zahar. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa renunti si la placerea de manca ceva dulce si bun. Insa in loc de zahar, poti folosi indulcitori naturali. Si spun asta deoarece zaharul consumat in exces conduce in timp la boli grave (de care sunt afectati din pacate intr-un numar tot mai mare chiar si copiii, nu doar adultii) si in plus pentru ca zaharul creeaza dependenta. De retinut este si faptul ca aproximativ 80% dintre produsele care iti fac cu ochiul de pe rafturile magazinelor, contin zahar: paine, mezeluri, sosuri, etc. Printre cei mai recomandati indulcitori naturali se numara mierea de albine, siropul de curmale si cel de artar, melasa si siropul de stevie.
- Alte sfaturi utile
Nu te satura
Informatia ca stomacul este plin, ajunge putin mai greu la creier. Asa ca este important sa nu mananci pana cand te simti satul 100%. Cand simti ca esti aproape satul, asteapta aproximativ 15 minute. Vei vedea ca de fapt ai mancat suficient.
Portiile mici
Regula portiilor mici este de asemenea importanta. Avem tendinta de a ne pune in farfurie portii mari si de a manca tot. Indicat insa ar fi, pentru a-ti pastra un echilibru in alimentatie, sa pui pe farfurie portii cu mancare mai mici. O dieta sanatoasa este echilibrata si diversificata. Asta inseamna fructe si legume, care ne refac “rezerva” de vitamine si minerale si care inseamna “hrana vie” atat de necesara organismului. Insa nu trebuie sa uitam nici de proteine. In plus, dieta saraca in proteine conduce catre senzatie de foame.
Constientizeaza gustul mancarii
De multe ori mancam fara sa constientizam gusturile, sau cantitatea de mancare. Mancam in timp ce gandurile zboara departe, sau in timp ce vorbim cu cei din jur, ori mancam cu ochii in telefon sau tv. Insa este important sa constientizezi fiecare inghititura, sa te concentrezi asupra gustului si aromei, sa mesteci incet. Nu uita, stomacul nu are dinti, asa ca nu il lasa sa faca ceea ce ar trebui sa faci tu.
Mancatul emotional, cum sa il eviti
Mancatul emotional, izolarea si lipsa exercitiului fizic, atrag dupa sine o serie intreaga de consecinte negative. Deci intrebarea care se impune este cum putem evita mancatul emotional. Acesta poate fi evitat mai intai prin a identifica care sunt motivele ce stau la baza acestui act si apoi prin a gasi metode de a “rupe” cercul vicios. Dar sa vedem care ar fi cele mai comune motive ce conduc la foamea emotionala:
- Plictiseala
Mai ales in ultimile saptamani, multi dintre noi au experimentat fara voia lor, plictiseala. Izolarea si lipsa de activitate, mai ales pentru persoanele de obicei active, poate reprezenta o adevarata problema si o perioada de stres major. Si ca sa umple golul activitatilor zilnice, a intalnirilor cu prietenii, mancatul emotional poate deveni o solutie aparent utila. Insa foarte daunatoare totodata.
- “Foame sufleteasca”
Aceasta “foame” poate semnifica lipsa cuiva drag, dorinta de a te simti iubit si apreciat, etc. Iar astfel de sentimente creeaza un fel de gol in suflet. Si in aceste conditii, unii oameni apeleaza la mancare pentru a alunga sentimentele negative. Ce poti face? Umple golul emotional cu alte activitati placute, cum ar fi un hobby, amenajarea curtii sau a balconului cu flori sau lectura unei carti.
- Suprasolicitarea
De multe ori simti ca nu mai faci fata tuturor problemelor ce pot sa apara intr-o zi. Astfel, nu mai ai timp pentru un orar alimentar corect. Iar consecinta este mancatul haotic, cand apuci, chiar daca iti este sau nu foame. Solutia ar fi sa iti impui un orar alimentar, adaptat programului tau.
- Dependenta fata de anumite alimente
Dependenta apare in special fata de alimente care ne trezesc anumite amintiri frumoase, care se leaga cumva de situatii placute din viata noastra. Si de asemenea, apare fata de dulciuri, deoarece zaharul reprezinta un drog. Acesta creeaza cam aceleasi stari de bine ca si drogurile. In acest caz, incearca in primul rand sa nu ai mereu la indemana alimentele fata de care simti ca ai dependenta. De asemenea, gaseste alternative sanatoase pentru aceste gustari.
- Rutina
De multe ori mancam pentru ca “asa trebuie”, nu pentru ca ne este foame. Mancam ca sa socializam, pentru ca ne plictisim, pentru ca parca am rontai ceva. Iar aici iarasi este foarte important sa iti impui sa urmezi un orar alimentar pe care ti l-ai stabilit anterior.
Metode pentru a reduce nivelul de stres
Si pentru ca articolul nu ar fi complet daca nu am vorbi despre asta, iata si cateva sfaturi care sa te ajute sa reduci nivelul de stres si in consecinta sa eviti mancatul emotional si alte aspecte negative ce pot sa apara in urma situatiilor stresante:
- Alimente “anti-stres”
Exista alimente care contribuie la scaderea rapida a nivelului de stres. Printre acestea se numara spanacul, nucile, migdalele, sfecla, busuiocul, fructele de padure, citricele, avocado. sunatoarea, pestele (in special pestele gras).
- Respiratia profunda
Respiratia regleaza pulsul si te ajuta sa scazi nivelul de stres. Inchide ochii, alunga din minte orice gand si apoi inspira si expira rar si profund timp de cateva minute.
- Muzica de relaxare
Muzica linistita, de relaxare, iti va induce starea de calm de care ai nevoie. Aceasta forma de arta “atinge” cel mai usor coarda sensibila a sufletului, ajutand psihicul sa isi regaseasca echilibrul.
- Gasirea unui hobby
Fie ca incepi un nou curs (de pictura, de dans, etc), ca practici un sport sau ca incepi confectionarea unor obiecte hand-made (bijuterii, tablouri, etc), important este sa iti gasesti o activitate care sa iti ocupe timpul intr-un mod cat mai placut.
- Lectura
Sa citesti o carte interesanta este o metoda buna de a te deconecta si de a uita de grijile cotidiene. Cititul este placut si relaxant, asadar este o metoda demna de luat in seama atunci cand te simti trist, plictisit sau suparat.
- Animalele de companie
Un animal de companie ar putea fi prietenul necuvantator de care ai nevoie. Este demonstrat stiintific faptul ca aceste fiinte aduc starea de calm si de liniste, de bucurie si de echilibru emotional de care avem nevoie. Sper ca materialul de fata ti-a furnizat informatiile si sfaturile de care aveai nevoie si ca te va ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada grea. Important este sa gasim solutii de a duce un stil de viata cat mai sanatos chiar si in acest conditii si sa nu lasam stresul, plictiseala, rutina, sa ne afecteze negativ. Fie ca iti amenajezi balconul, ca incepi un nou hobby, ca efectuezi exercitii fizice chiar la tine acasa pe ritm de muzica, important este sa gasesti o activitate care sa iti placa si sa te mentina activ. Acestea fiind spuse, nu mai imi ramane decat sa iti urez multa sanatate si spor in toate!