Nutritia pentru copii are aceleasi principii ca nutritia pentru adulti. Atat adultii, cat si copiii au nevoie de o alimentație plină de nutrienți – vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi.
In cazul copiilor, trebuie avut in vedere ca acestia au nevoie de cantitati de substante nutritive diferite si adaptate fiecarei etape de dezvoltare.
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramana obezi ca adolescenti decat copiii mai slabi. Cu cat un copil se mentine obez o data cu inaintarea in varsta, șansele de a deveni un adult obez sunt foarte mari.
Dupa ce medicul pune diagnosticul de obezitate, urmatorul pas care trebuie facut in tratarea copiilor supraponderali este aducerea copilului la o greutate sanatoasa. Acest obiectiv este atins prin stoparea procesului de ingrasare, astfel incat, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor sa se modifice.
Dintre problemele de sanatate care pot aparea la copiii obezi amintim : diabet, pancreatita, cardiopatie, probleme ale ficatului, probleme ortopedice, probleme respiratorii, reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii in alimentatie, bulimia, creste riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare si a hipertensiunii, creste riscul aparitiei diabetului si cresterea colesterolului.