Cum sa iti intaresti imunitatea prin alimentatie

Cum sa iti intaresti imunitatea prin alimentatie

O imunitate puternica inseamna sanatate, energie, vitalitate, inseamna bucuria de a trai si de a petrece fiecare clipa asa cum ne dorim. Iar daca esti aici, atunci cu siguranta ca iti pasa de sanatatea ta si a celor dragi tie. Iar in materialul de astazi am pregatit pentru tine exact informatiile de care ai nevoie pentru ca sistemul tau imunitar sa fie fortificat si sa faca fata cu bine “atacurilor” din mediul exterior.

Factori care influenteaza imunitatea

Desigur ca sistemul imunitar se afla intr-o legatura directa cu stilul nostru de viata in general, cu obiceiurile noastre de zi cu zi. Este important deci sa vedem care sunt principalii factori ce influenteaza imunitatea. Acestia sunt:

  • alimentatia
  • somnul
  • miscarea fizica
  • nivelul de stres
  • varsta

Principalii nutrienti pentru o imunitate puternica

Acest complex numit sistem imunitar are nevoie in primul rand de energie. Asa cum energia este cea care ne pune in miscare, tot astfel si sistemul imunitar consuma energie pentru a putea functiona corect. Iar in momentul in care in organism apar inflamatii, cand se instaleaza febra, atunci sistemul de aparare isi accelereaza activitatea, in consecinta consuma si mai multa energie. Iar pentru ca organismul sa se refaca repede, are nevoie mai ales de o dieta echilibrata si diversificata.  Iata si care sunt principalii nutrienti esentiali ce ar trebui sa se regaseasca in dieta ta zilnica:

Vitaminele si mineralele

Dintre acestea, conform studiilor efectuate, s-a constatat ca foarte importanti pentru imunitate sunt in special antioxidantii. Dar sa vorbim in cele ce urmeaza, succint, despre principalele vitamine si minerale cu rol esential pentru o sanatate puternica:

  • Vitamina C

Vitamina C reprezinta un antioxidant puternic si este o vitamina hidrosolubila esentiala pentru organism. Principalele alimente care contin cantitati bogate de vitamina C sunt: patrunjelul, citricele, ardeiul gras, usturoiul, broccoli, catina, macesele.

  • Vitamina D

Organismul sintetizeaza vitamina D la nivelul pielii, prin expunerea la soare. Aceasta face minuni pentru organism, inclusiv in ceea ce priveste sistemul imunitar. Are un rol important in protejarea organismului de afectiunile respiratorii, secretii nazale, nas infundat, etc. In plus, imbunatateste rapunsul imun al organismului in fata bacteriilor. In special, vitamina D se regaseste in alimente precum iaurt, branzeturi, oua, carnea de porc, ciuperci, uleiul de ficat de cod.

  • Vitamina E

Aceasta reprezinta de asemenea o vitamina-cheie pentru o imunitate puternica, pentru o piele frumoasa si un par sanatos si in general pentru o buna functionare a organismului. Sursele alimentare bogate in vitamina E: oua, ficat, migdale, alune, nuci, fructele de mare, pestele gras precum somonul, uleiurile vegetale presate la rece, lapte, ovaz, grau si germeni de grau.

  • Betacarotenul

Betacarotenul, cunoscut si ca provitamina A, este responsabil de colorarea in galben si portocaliu  a unor legume si fructe. Acesta se regaseste insa si in anumite uleiuri si cereale sau chiar in unele vegetale verzi. Alimentele ce contin din belsug betacaroten, sunt: morcovii, ardeii grasi galbeni si portocalii, cartofii dulci, caisele, mango, catina, pepenele galben, papaya.

  • Zincul

Acesta este un micronutrient important nu doar pentru imunitate, ci si pentru crestere si pentru buna functionare a sistemului nervos. In plus, zincul are rol antiinflamator, este implicat in procesele de divizare si dezvoltare a celulelor si grabeste vindecarea ranilor. Deoarece organismul nu il poate produce, este esential sa avem o dieta bogata in zinc. Astfel, in alimentatia noastra ar trebui sa se regaseasca cat mai des alimente precum: oua, lactate, carne rosie (vita, miel, etc), carne de pui, broccoli, sfecla rosie, ciuperci, ananas, banane, capsuni, migdale, nuci, fistic, peste si fructe de mare.

  • Fierul

Fierul are un rol esential in mentinerea functiilor vitale din organism si in intarirea imunitatii. In plus, acesta ne ajuta sa avem un nivel optim de energie. Un nivel prea scazut de fier in organism, poate duce la instalarea anemiei. Sursele alimentare bogate in fier sunt: spanacul, broccoli, semintele de dovleac, ficatul si alte organe, carnea rosie.

  • Seleniu

Acesta este un oligoelement cu un rol puternic antioxidant, esential pentru organism si pentru o imunitate de fier. Seleniul contribuie la buna functionare a celulelor de aparare si a celor macrofage. Acestea din urma localizeaza si distrug “invadatorii” precum virusurile. Iata si cateva surse alimentare bogate in seleniu: ceapa, carnea de vita si de pasare (pui, curcan), cerealele, usturoiul, ouale, pestele (ton, somon, sardine), ciupercile.

Bacterii (probiotice)

Probioticele sunt bacterii bune ce se dezvolta in mod natural la nivelul intestinului, formand flora bacteriana. Aceste bacterii protejeaza tractul digestiv, sunt implicate in procesul de detoxifiere al organismului si au rol important in lupta cu bacteriile si cu virusurile invadatoare. Pentru a proteja echilibrul florei bacteriene, este important ca din alimentatie sa nu lipseasca alimente precum: lactatele fermentate, muraturile, cerealele.

Alte sfaturi utile pentru intarirea imunitatii

  • Consuma ceaiuri ce intaresc imunitatea

Incearca sa iti faci un obicei din a consuma zilnic ceaiuri cu puternic rol de intarire a imunitatii. Dintre acestea fac parte ceaiul de echinaceea, de ghimbir, musetel, busuioc, catina, macese, afine, soc. De asemenea si ceaiul negru si cel verde sunt utile pentru intarirea imunitatii, insa trebuie sa ai grija cand si cat consumi deoarece contin cofeina.

  • Include cat mai des in alimentatia ta, usturoiul

Dintr-un regim alimentar sanatos, nu ar trebui sa lipseasca usturoiul. Acesta este o sursa bogata de vitamine (A, C) si minerale (precum seleniu, mangan, zinc). Este un remediu ce stimuleaza si intareste sistemul imunitar si are puterea de a preveni o serie intreaga de afectiuni. Asadar, consuma usturoi cat mai des. Desigur, fac exceptie situatiile in care se interzice consumul acestuia datorita anumitor afectiuni.

  • Elimina alimentele nesanatoase

Alimentele nesanatoase, cum ar fi cele de tip fast-food, cele procesate, sucurile, zaharul, coloranti, aditivi, etc, toate acestea au puternice efecte negative asupra sanatatii.

  • Inlocuieste sedentarismul cu sportul

O viata activa sta la baza unei sanatati puternice, asadar incearca sa faci zilnic exercitii  fizice, de preferat in aer liber.

  • Minte sanatoasa, in trup sanatos

Nu uita ca psihicul este in stransa legatura cu fizicul, asa ca nu neglija perioadele de odihna si de relaxare. Stresul este un factor nociv pentru organism, in timp ce odihna aduce beneficii asupra sanatatii.

Toti oamenii, de-a lungul vietii, sufera de anumite afectiuni. Insa depinde de fiecare organism in parte cat de repede reuseste sa isi recapete sanatatea si starea de bine si de echilibru. Din acest motiv, este important sa facem tot ce putem pentru a ne fortifica organismul si pentru a ne intari imunitatea. Iar in acest sens, alimentatia este un factor important, deloc de neglijat.

Scroll to Top